To ud af tre institutioner modtager syge børn i øjeblikket: Sådan kan vi forebygge det

Hovedparten af landets institutioner modtager i disse uger syge og sløje børn. Det øger risikoen for yderligere smitte, advarer forsker. Situationen er uholdbar for både forældre og pædagoger. BUPL peger på flere løsninger på problemet.

Johnny Gaardsdal, medlem af BUPL’s forretningsudvalg med politisk ansvar for blandt andet arbejdsmiljø, kalder det ’helt uholdbart,’ at daginstitutionerne oven i to års coronapandemi nu endnu en gang er presset i bund af sygdom.

BUPL: Sådan bør vi løse uholdbar situation

Både Folketinget og kommunerne selv har dog mulighed for at forebygge, at pædagoger og børnefamilier ender i samme situation næste vinter. Eksempelvis er der stor forskel på forældrenes muligheder for at holde syge børn hjemme, påpeger han.

”Nogle har ikke ret til barnets første eller anden sygedag. Og selvom de har, er det sjældent nok ved eksempelvis influenza. Derfor kan forældre føle dårlig samvittighed over for både chef og kolleger eller et decideret økonomisk pres for at komme på job. Folketinget kan forebygge at syge børn bliver sendt i daginstitution ved at styrke rettighederne til at blive hjemme fra job og passe syge børn. Her kan man blandt andet kigge mod Sverige,” siger han.

Brug for bedre ventilation: Ny forskning viser kommunerne vejen

Kommunerne har redskaber, de allerede nu kan gribe fat i, mener Johnny Gaardsdal. Ny forskning viser nemlig, at ordentlig ventilation kan mindske smittespredningen i daginstitutioner væsentligt.

”Kommunerne bør kigge seriøst på afsætte midler til at sikre god ventilation i institutionerne. Vi bør alle huske læresætningerne fra coronapandemien, og hvis vi skal undgå det her store sygdomspres fremover, er kommunerne nødt til at gøre noget ved problemerne med eksempelvis dårlig ventilation,” siger Johnny Gaardsdal.

Læs here artiklen her:

https://bupl.dk/boern-unge/nyheder/ud-af-tre-institutioner-modtager-syge-boern-i-oejeblikket-saadan-kan-vi